soukromý byt Dlouhá

soukromý byt Dlouhá

Adresa: Praha – Staré Město
Fáze: realizace
Autorský tým: Ing. arch. Pavel Šulc, Ing. arch. Karolína Vojáčková
Foto: Jiří Šebek
Rok: 2018

V krásných prostorách starého domu v Praze na Starém Městě bývaly kanceláře. Majitel firmy se však rozhodl vrátit jim původní funkci a přestavět je na elegantní byt.

Útulnost a soukromí

Ve třech místnostech o celkové ploše 90 metrů čtverečních bývaly kanceláře. Přístup do nich však vedl přes více dveří, návštěvníci v domě bloudili. Firma, která tu sídlila, se sem už nevešla. Majitel, Jakub Vondráček se ji tedy rozhodl přestěhovat do větších prostor a tomuto interiéru vrátit původní funkci – bydlení.
Rekonstrukce trvala čtyři měsíce, a jak už to bývá, neobešla se bez problémů. „Jeden za všechny –zjistilo se, že mezi sousedními byty je slabá příčka. Bylo tedy potřeba vybudovat akustickou předstěnu,“ popisuje architekt Šulc.
Autoři z týmu Allion si vytkli za cíl vybudovat obytný prostor, který bude respektovat historickou podstatu domu. „Řešení spočívalo v čistotě a umírněnosti návrhu, použití kvalitních materiálů a v barevném sjednocujícím akcentu spojujícím všechny místnosti,“ uvádí Pavel Šulc.
Bylo nutné upravit dispozici, odstranit podhledy, vybudovat kvalitní sociální zařízení. „Prostřední pokoj jsme předělili příčkou a vytvořili tím šatnu a zároveň přístup do zadní ložnice,“ nastiňuje architekt. Kvůli tomu bylo třeba zazdít jedny dveře a dvoje nové prorazit. Teď lze projít do zadní místnosti, aniž je nutné rušit soukromí v té střední.

Stopa minulosti

Dlouhá zadní stěna bytu, protilehlá k oknům a dveřím na pavlač, vede našikmo. K ní architekti umístili hlavní sjednocující prvek – skříň, která prochází všemi místnostmi. „Křivost stěn bytu tvoří jeho kouzlo – stopu minulosti,“ říká architekt Šulc.
Skříň v barvě temné námořní modři začíná v hlavním pokoji s kuchyňským koutem, pokračuje přes šatnu do zadního pokoje. Pokrývá stěny od podlahy ke stropu a její plochu neruší úchytky. „Tam, kde je častější otvírání, je vyfrézované madlo, v kuchyni to doplňuje horizontální zapuštěná lišta,“ vysvětluje Pavel Šulc. Horní, zřídka používané skříňky mají bezúchytkové ovládání tip on.
V kuchyňském koutě a v zadním pokoji skříně uprostřed prolamuje výklenek vyložený dubem. Stejný prvek se opakuje v prostředním pokoji – i zde výklenek rámují skříně od podlahy ke stropu. „V první místnosti skříň ukrývá kuchyňský kout, v druhé jsme do ní zapustili postel a ve třetí pracovní stůl,“ vyjmenovává architekt Šulc.

Koupelny za kuchyní

Prostřední a zadní pokoj slouží jako ložnice s dvoulůžkem. Hlavní pokoj je společenskou místností s kuchyňským koutem, po jehož stranách se vstupuje do dvou koupelen – jedné s vanou a druhé se sprchou. „Historickou podstatu bytu umocňuje kvalitní dubová podlaha, dobové kazetové dveře, repliky původních oken i nadčasová svítidla,“ uzavírá Pavel Šulc.

Zatím byt pronajímá, v budoucnu ho možná využije i pro vlastní bydlení.