vila Černošice

vila Černošice

Adresa: Černošice
Fáze: realizace
Autorský tým: Ing. arch. Pavel Šulc, ALLION ARCHITEKTI
Foto: archiv autora
Rok: 2012

Mladí manželé bydleli v Černošicích v podkrovním bytě. Měli rádi krásné přírodní okolí, přitom ale blízkost Prahy, zejména výborné železniční spojení. Když se doslechli o prodeji starého domu, neváhali.

Dům s historií

Karel Beneš – architekt a žák Jože Plečnika – na konci 20. let 20. století navrhl v dnešní Střední ulici v Černošicích dvoupodlažní vilu se střešní nástavbou. Místo se mu líbilo, s majiteli vily, kteří spadali do jeho širší rodiny, se domluvil na odkoupení přilehlého pozemku a o pět let později na severní straně vily přistavěl o něco menší přístavbu.
Ta sloužila jako dům jeho rodiny, později i jako vlastní ateliér. Přístavba nedávno prošla celkovou rekonstrukcí, při níž byl kladen důraz na maximální zachování a citlivé obnovení historické podstaty stavby.

Neúprosný zub času

Dvouvila je postavena v jednotném modernistickém stylu. Menší polovina byla v době, kdy ji investoři kupovali, autenticky zachovalá tak, jak ji architekt Beneš dostavěl. V interiéru bylo původní technické zařízení, povrchy i část dobového nábytku, v půdní vestavbě – ateliéru architekta Beneše dokonce i část jeho pozůstalosti – plány staveb i vlastnoručně malované obrazy. Jen zub času se na všem nepříznivě promítnul. Všechny povrchy a konstrukce byly i vinou dlouhodobého neudržování za hranicí životnosti, nebo v havarijním stavu. Do domu dlouhodobě zatékalo, zdivo bylo mokré i vzlínající vlhkostí, původní dřevěná nástavba ohořelá po neúspěšném pokusu o opravu střešní krytiny. Zahrada domu byla zarostlá náletovou zelení.

Rekonstrukce

„S investory jsme se dohodli, že zachováme maximum z původního domu. U materiálů které nebylo možné zachovat, jsme volili repliky, či používali materiály běžné v době vzniku domu. Naopak nově přidané konstrukce a materiály budou ctít dobu svého vzniku.“ Investoři darovali část pozůstalosti architekta Beneše Národnímu technickému muzeu. Do muzea tehdy putovaly i součásti původního technického vybavení domu, které by bylo velice komplikované restaurovat, a navíc by v domě nenašly uplatnění. Dům měl v prvé řadě fungovat jako bydlení čtyřčlenné rodiny. Na druhou stanu investoři nechali odborně zrestaurovat několik kusů původního nábytku a obrazy malované architektem Benešem. Vše se do domu po rekonstrukci vrátilo. Jako menší přístavba hlavní vily má dům nevýhodnou severní orientaci. Slunce do oken svítí pouze ráno a večer. Naštěstí se podařilo v původních plánech architekta Beneše objevit tehdy nerealizovaný záměr – francouzská okna v přízemí. Rozhodli jsme se tento záměr po letech uskutečnit. Hlavní místnost v přízemí se tím výrazně prosvětlila a získala výhledy.
Hlavní vstup do domu původně orientovaný na západ přímo na podestu schodiště se podařilo přemístit na tehdy téměř zavřenou severní fasádu. Tím dům získal jednoznačný vstup a na místě původního vstupu vznikla zahrada s večerním sluncem.
Původní garáž „přilepená“ k domu na východní části byla odstraněna a znovu v původním objemu vybudována na hranici pozemku. Dnes slouží jako sklad zahradní techniky a nářadí. Její strop tvoří deska z monolitického železobetonu protažená až k domu, tvořící kryté stání pro dvě auta. Střecha zároveň rozšiřuje venkovní pobytové plochy o snídaňovou terasu pro kuchyni v patře. Inspirací pro tuto odvážnou konstrukci byla elegantně vykonzolovaná korunová římsa domu. Velký statný smrk, který rostl v rohu pozemku, se podařilo zachránit a dnes prorůstá čtvercovým otvorem v železobetonové desce. Střešní ateliér bylo nutné nově vybudovat. Byl obnoven v původní hmotě, ale maximálně prosklený, umožňující výhledy do okolní krajiny. Komín, který procházel středem dispozice, byl posunut k fasádě, kde lépe dotváří kompozici hmot stavby.

Funkční členění domu

Do částečně zahloubeného suterénu se vstupuje ze severní fasády. Jsou zde vstupní prostory, technické zázemí domu a prostory pro hosty. Přízemí tvoří hlavní obytné prostory – obývací pokoj spojený s kuchyní. Klidová část domu je umístěna v patře a tvoří ji ložnice a dětské pokoje. Dětské pokoje jsou dnes spojené do jednoho prostoru, ale v budoucnu se počítá s jejich rozdělením. Střešní ateliér a terasa nabízí krásný výhled do údolí Berounky.

Materiály

Při rekonstrukci byly použity kvalitní, nikoli však exkluzivní materiály. Snahou bylo použít materiály, které byly běžně používané v době vzniku domu. Většinu podlah kryjí masivní dubové parkety napouštěné olejem. Podlahu v suterénu tvoří lité terazzo, V koupelnách jsou použity klasické glazované maloformátové obklady a dlažby. Nové dveře tvoří repliky původních dveří, bylo obnoveno i původní schodiště, včetně zábradlí. Radiátory jsou opět litinové. Venkovní fasáda zachovává tektonickou členitost původní fasády – vše pečlivě vytvarované z tepelné izolace. Nové zábradlí je také replikou původního, ctí styl zaoceánských parníků. Venkovní chodníčky tvoří žulová dlažba. Oplocení pozemku bylo obnoveno jako replika původního oplocení.

„stavba se povedla, protože každý odvedl dobře svůj díl práce“