škola Českobrodská

škola Českobrodská

Adresa: Praha Hrdlořezy
Architektura: Pavel Šulc, spolupráce: David Nývlt, Patricia Sičáková, Karolína Vojáčková
Zahrada: Lucie Roubalová
Grafický design: Ondřej Kramer
Projekt: Ecoten s.r.o. – Jiří Tencar, Jiří Škopek, Michaela Václavská, Norbert Glejdura, Marek Machač, Monika Hrubešová, Michal Mazanec, Lukáš Skládal, Vojtěch Pražák, Ondřej Fábry, Václav Mašek, Petr Ducháček, Petr Jakovec, Petr Hejtmánek, Michal Bureš, Radek Brandejs
Foto: Martin Micka
Rok: 2023

Revitalizace školy Českobrodská na chytrou, udržitelnou, bezpečnou, provozně energeticky a uhlíkově pozitivní budovu.

Dominantním materiálem fasád je vertikální obklad ze sibiřského modřínu, který doplňují plochy obložené tmavě šedými cembonitovými deskami. Na budově se postupně začíná uplatňovat popínavá zeleň, která budovu více propojí s okolní zelení a poskytne stínění sluncem exponovaným oknům. Hlavní vstupy do budovy tvoří výrazné černé rámy, zámečnické detaily a oplechování jsou antracitové.

Škola obsahuje pestrý mix vzdělávacích oborů od učňovských až po gymnaziální. Původně spletité dispoziční bludiště nahradila přehledná dispozice respektující požadavky všech vzdělávacích oborů. Nové prostory školy jsou univerzální a umožňující adaptabilitu instituce na budoucí požadavky moderního vzdělávání. Velkorysé komunikační prostory, představují páteř budovy a jsou zároveň místem setkávání, velkými okny umožňují průhledy do okolní zeleně i do nového venkovního atria, které leží v srdci dispozice a do kterého se obrací jak hlavní komunikace budovy, tak i kmenové učebny.

Vstupní podlaží navíc nabízí přímé propojení s atriem už ze vstupní haly, školní jídelny i kavárny. Stín v letních měsících poskytují velké látkové baldachýny, do budoucna i vzrostlé stromy. Atrium dále přechází do rozličných venkovních prostorů plných zeleně, sloužících jak pro alternativní venkovní výuku, tak i pro aktivní odpočinek studentů. Celý prostorový koncept staví na transparentnosti, která by měla být u veřejných institucí prioritou.

Koncepce interiéru vizuálně usnadňuje orientaci v budově. Jsou zde nadstandardně používány prosklené příčky, dveřní světlíky a nadsvětlíky a jednotlivé typologicky významné dispoziční celky jsou barevně odlišeny. Z neutrálně řešených vstupních prostor a komunikací jsou průhledy prosklenými světlíky snadno identifikovatelné teple žlutě označené učebny, tmavě modré kabinety, administrativa a vedení školy.

Barevnost typologických celků je řešena ne dominantním použitím barvy, ale barevnými akcenty. Zámečnické konstrukce a drobné konstrukční detaily jsou stejně jako na fasádě voleny v kontrastní černé barvě. Důležitým prvkem usnadňujícím orientaci v budově je přehledný informační a orientační systém vyvinutý grafiky na míru. Dům i jeho nejbližší okolí tak fungují v příjemné symbióze.

Rekonstrukce školy v Českobrodské ulici na chytrou, udržitelnou, bezpečnou, provozně energeticky a uhlíkově pozitivní budovu představuje ojedinělou přeměnu objektu ze 70. let na moderní vzdělávací instituci 21. století – je přehledná, uživatelsky komfortní a přirozeně stárnoucí.